GALLERY ROB KATTENBURG
Een keuze uit onze collectie 1982

LAMBERT DOOMER was een van de meest individualistische kunstenaars van de Nederlandse zeventiende eeuw.
Zijn vader Harmen, die oorspronkelijk uit Duitsland kwam (Niederrhein), vestigde zich in Amsterdam en ontwikkelde zich tot een vooraanstaand lijstenmaker. Rembrandt o.a. bestelde daar zijn lijsten en portretteerde het echtpaar Doomer in 1644 (New York, Metropolitan Museum en Leningrad, Hermitage). Op 11-2-1624 werd Lambert Doomer gedoopt in de nieuwe kerk te Amsterdam. Over zijn jeugd is weinig bekend, behalve dan dat hij werkte in de werkplaats van zijn vader.
Naar alle waarschijnlijkheid is hij in 1644 en 1645 leerling geweest in Rembrandts atelier.
In 1646 maakte hij een reis naar Frankrijk, waar hij zich ontwikkelde als landschapstekenaar en tot belangrijk kunstenaar. Door de welstand van het familiebedrijf kon Doomer zich in zijn
levensonderhoud voorzien, zonder ooit uit financiële noodzaak opdrachten te moeten aanvaarden.
Na reizen door Nederland en langs de Rijn, trouwde hij op 9-9-1668 te Buiksloot met de Arnhemse Metje Harmens.
Zij vestigden zich in de Hartenstraat in Amsterdam, maar een jaar later verhuisden zij naar Alkmaar waar zij woonden tot na 1695.
Op hoge leeftijd zocht hij toch Amsterdam weer op en woonde aan de Rozengracht (buurman van Hobbema) tot zijn dood op 2-7-1700.

REIS LANGS DE LOIRE
Via de Engelse zuidkust en het eiland Wight arriveerde Doomer in het voorjaar 1646 in Nantes, waar hij zijn beide broers Hendrik en Maerten opzocht, die zich daar als makelaars gevestigd hadden. Samen met een andere jonge Amsterdamse kunstenaar, de negentienjarige Willem Schellinks organiseerde hij een reis langs de Loire stroomopwaarts.
Op 3-7-1646 vertrokken zij en bereikten op 5-7 Angers, 10-7 Saumur waar zij tot 18-7 bleven.
op Het was op deze plaats dat hij de schets heeft gemaakt welke hij later in ca. 1670 heeft uitgewerkt.
Op 20-7 werd slot Richelieu bezichtigd.
Aankomst in Tours 24-7, in Amboise op 29-7 en in Blois op 1-8. Orleans bezocht hij van 6-8 tot 9-8 en in Chartres werd overnacht. Tenslotte werd op 10-8 Parijs bereikt.
Na ca. 4 weken vertrok het duo op 7-9 en via Montmorency, Argentueil, Pontoise bereikten zij Ecouis Rouen.
Vanwege meningsverschillen namen zij hier afscheid van elkaar en Doomer keerde over Le Havre en Dieppe terug naar Amsterdam.